Ierse Kazen
Bij kaas denkt men altijd gelijk aan Frankrijk ze zijn er beroemd om.
Maar dat gaat niet langer meer op,Ierland met zijn milde klimaat in
het zuiden(er groeien zelfs palmen en yuccas)en de overvloedige
regenval zorgen voor sappig zacht gras.
Uit de counties Cork en Tipperary komen dan ook de lekkerste
melk en kazen.
Cashel Blue
Dit is een boeren blauwschimmelkaas die van zowel rauwe als
gepasteuriseerde melk gemaakt wordt.
Men laat deze kaas 12 weken rijpen om zo de typische romige,
zoutige en pittige smaak te verkrijgen.
Carrigaline
Dit is een half harde kaas gemaakt van rauwe melk van Friese koeien.
De kaas wordt verpakt in was en men laat het 6-8 weken rijpen.
De smaak en textuur doet enigzinds denken aan goudse kaas,Mild
en romig,zeer geschikt om te laten smelten.
Er is ook een Carrigaline waar knoflook en kruiden aan toegevoegd
zijn,de smaak is zeer delicaat.
Cooleeny Camembert
Een echte met de hand gemaakte Ierse camembert met een witte
schimmelkorst,zacht,rijk en romig van smaak.
Die smaak komt het best tot zijn recht als de kaas helemaal rijp is.
dit duurt 3 maanden.
Milleens
Dit is een kaas die al vele prijzen gewonnen heeft en is ook de eerste
kaassoort ooit in Ierland gemaakt.
De kaas heeft een gewassen korst en moet ongeveer 90 dagen rijpen.
Een goed glas port is een mooie begeleiding voor deze pittige kaas.
Boilie Oil and Herb
Dit is een zachte verse kaas van koemelk die men in kleine bolletjes
rolt en in zonnebloemolie met knoflook en kruiden inlegt.
Durrus
Een half harde rauwmelkse kaas met een gewassen korst en een
zachte milde smaak.
Deze boerenkaas heeft ook prijzen gewonnen als zijnde de beste
boerenkaas van Ierland.
Ardrahan
Ook een prijswinnende kaas,om de mooie struktuur en de heerlijke
wat nootachtige smaak.
Deze kaas heeft een gewassen korst die oranje-rood van kleur
is als de kaas rijp is.
Dit duurt 8 weken en de kaas zal dan romig zijn.
Cahills Irish Porter
Dit is een groep van 5 kazen die ieder een eigen kleur korst hebben.
Aan elk van hen is een aparte smaak toegevoegd,rode wijn,whiskey,
porter(bier) of gemengde kruiden.
Het rijpen duurt 6 maanden,wat de smaak ook pittig maakt.
Cratloe Hills Gold
Een stevig kaasje van pure schapenmelk,de smaak is licht pikant
met een nootachtige ondergrond.
Cheddar
Deze kaas komt in allerlei varianten,van mild en zacht tot droog
en pikant.
De kazen zijn allemaal romig van smaak met een licht zure ondertoon.
Natuurlijk heeft Ierland nog veel meer kazen,maar ik heb het beperkt
tot de beroemdste die er zijn.